as-Sayf logo

Gruppen

as-Sayf är en nyskapande grupp som dansar folklig egyptisk dans. Dansen är kraftfullt flödande, eldig och lekfullt jordnära. I den arabiska traditionen är dansen och musiken alltid en oskiljaktig enhet, och det gäller även as-Sayfs sätt att skapa dansföreställningar.

Den egyptiska dansen är en abstrakt icke-berättande konstform och kan liknas vid den arabiska bildkonstens abstrakta mönstervärld. as-Sayf lånar sina arbetsmetoder för att göra scenkonst av den fascinerande egyptiska dansen, från såväl det traditionella sättet att dansa på byfesten, som den moderna västerländska dansens metoder att bygga dansföreställningar.

 

Recensioner

"Jag blir ytterst sällan rörd till tårar under en föreställning men nu blev jag det. --- När Malin Khoso gestaltar en städerska som frånvarande sopar golvet men börjar drömma sig bort i dans, då är det något som hakar tag i mig."
Eva Åström Rune, Folkmusik & Dans 2/2008 (om föreställningen Gatans parlament som as-Sayf medverkade i)

Fem tjejer dansade till egyptisk folkmusik i Sveasalen, Tierp.
Successivt fick ledaren Cais-Marie Björnlod dem att svänga på höfter, ben och armar"
Conny Svensson, Arbetarbladet 22/2 2008


"as-Sayf dansar folklig egyptisk dans. Nyligen gästade de Tierps bibliotek i samband med en utställning.
- Vi märkte att det fanns ett stort intresse för deras dansföreställning så vi beslöt arrangera en workshop på februarilovet, säger Pia-Marit Ekström från kultur- och fritidsförvaltningen.

På bara två timmar hade de unga deltagarna hunnit prova på flera olika danser och få både en känsla för de ganska obekanta rytmerna och fint flyt i rörelserna. Rörelser som börjar i tårna och fortplantar sig genom hela kroppen.

 - Det här var jättekul, man kom liksom i gång efter ett tag, tyckte Martina.
- Vi har hört nästan sån här musik på semester i Turkiet, och det är ju lite skillnad mot rock och sånt, konstaterade Signe.
Men faktum är att den teknik as-Sayf använder fungerar också till rockmusik. Liksom i tretakt till en polska i egyptisk stil. För det finns inga måsten, allt handlar om vad man vill säga med sin dans. "
Ann Svalander, Upsala nya tidning 21/2 2008

 

"Svenska ”as-Sayf” med sin egyptiska, folkliga dans skapade en scenisk föreställning som kändes varm och rytmiskt tät. Lugn och avspänd och ändå intensiv, driven av traditionellt trumspel – både levande och förinspelat. Medvetenhet om formen har lett till en tydlig helhet. Väl sammanvävda delar och övergångar."
Lars H Jonsson, Östgöta Correspondenten 16/10 2006

"Ett än mer hisnande. gränslöst möte skedde i Konstmuseets sal, där dansgruppen as-Sayf framförde verket BlåEld i samarbete med videokonstnären Fetish23. Det lanserades som "en egyptisk barfotapolska", en poetisk titel som väl återspeglar innehållet. --- det suggestiva, närmast hypnotiska uppträdandet gjorde raskt alla frågor ointressanta."
Peter Grönborg, Borås tidning, maj 2006


"Täta snabba formationer får energin att pulsera och publiken spontanklappar i takt. -- Koreografin är varierad och as-Sayf hinner med många teman under den knappt timslånga och mycket samspelta föreställningen. --- rakt igenom proffsigt." Mia Halleröd, Eskilstuna-Kuriren 24/4 2006


"BlåEld av gruppen as-Sayf som under sin ledare Kay Artle sedan början av nittiotalet har fört ut den orientaliska dansen till svenska folket. I sitt nya program använder sig av ett begränsat rörelsematerial som varieras i grupper och solon på ett skönt och mycket feminint sätt. Kostymen anspelar på den traditionella kvinnliga dräkten för Egyptens lantbruksbefolkning vilket i kombination med rörelsen ger föreställningen en jordnära genuin känsla, ljusår från den extravaganta cabarédansen (även kallad magdans)."
Lena Andrén, Dansportalen, dec 2005 


"as-Sayf --- framförde nyskapande och inspirerande egyptisk dans på Dansafton i Karlstad."
"Kvinnlighet tar sig många uttryck. Gruppen as-Sayf visade med egyptisk dans den mer jordnära varianten, där rytmen sitter i höfterna och tyngden i fötterna"
Lovisa Eriksson, Nya Wermlandstidningen, 25/4 2005


"Graciösa rörelser utmanade, roade och tog betraktaren med på en lekfull resa. Den svenska dansgruppen as-Sayf drog ner de varmaste applåderna på Skandinavisk Upplevelsekongress 2004 i går."
Kenny Genborg, Göteborgsposten 25/3 2004


"Publiken klappade takten och många fick nog lust att pröva hur foten 'skvätter sand' för att få höfterna att svänga."
Anna Ångström, Svd 30/4 2003


"Den orientaliska dansgruppen as-Sayf som består av idel nordbor (läs Sverige och Finland) var mycket intressant och professionell. Jag har sett magdans i Kairo och Marocko men as-Sayf gjorde ett starkare intryck på mig än de dansare jag såg där."
Vivianne Saelan, tidningen Finlands-Svensken nr 1/99


"...and some earthy ghawazee and Nubian dances by the amazing Swedish troupe "As-Sayf". Without doubt, As-Sayf was maybe the most popular performer of the whole festival: their seamless togetherness, joy of dance and brilliant technique combined with authentic looking folkdances and sophisticated, simple choreographies created by the troupes leader Kay Artle, form a dance drama that is breathtaking!"
Virpi Virtanen, artikel "1998 Stars in the snow"


"Det är ren magi."
Yvonne Granqvist, tidningen Finlands-Svensken nr 3/97


"...as-Sayf invaderade scenen och bjöd på danser inspirerade av både marockansk folklore, zigenardanser. Höjdpunkt blev Kay Artle, som i guldglittrig dräkt utförde orientalisk dans till smäktande egyptisk blues"
Anna Lena Persson SvD Kultur 18/9 1993


Image
Foto: Daniel Eriksson

 

Image
Foto: Mikael Ljung

 

Image
Foto: Mikael Ljung

 


Image
Foto: Daniel Eriksson

 

 

Image
Foto: Mikael Ljung